Wednesday, 14 November 2012

kesalahan besar seorang ibu

 KESALAHAN BESAR SEORANG IBU...
BERDOSA SANGAT PADA ANAK KECIL YANG TAK TAU APA-APA NI





Tanggal 3 Nov 2012...
kami sekeluarga keluar beli barang dapur...
dan ayah Hasif sibuk suruh tukar Hasif dari Cerelac Beras (tin hijau) ke cerelac Beras+susu (tin biru)...
sebabnya dia geli tengok Hasif makan cerelac+susu ibu...
sebenarnya kami dah mula bagi makan pada Hasif dah seminggu...
dah 4kali jugak la Hasif makan on,off..on,off...
sebelumni takde sampai tahap teruk...
cuma badan Hasif memerah sgt2...
dan at last dia tido nafas berbunyi dan tersumbat hidung...

Tanggal 4 Nov 2012...
pagi Ahad tu ibu buka cerelac tin biru yang baru beli malamtadi...
bagi Hasif 4suap...
dia terus tersedak dan terbatuk2...
ibu bagi air suam...
dia menangis tak henti2...
diikuti bibir yang membengkak...
memang ayah dan ibu sangat panik...
terus bawak Hasif emergency Hos.Kajang...
Hasif disahkan mengalami elergi dan tak tau dari bahan apa dalam cerelac tu...
mungkin susu kot...
doc cakap mujur kami terus ke emergency...
Ya ALLAH masatu rasa macam ibu dah jadi PEMBUNUH...
cuba untuk bunuh anak kesayangan sendiri...
selepas doc masukkan adrenalin untuk kurangkan bengkak mulut Hasif...
dan supply Oksigen dan ubat untuk kecutkan saluran pernafasan Hasif yang dah membengkak...
baru la Hasif ok...
dia mula nak minum sebab terlalu lapar...
memang sepanjang dalam ER tu dia menangis jela...
sampai la dibawa ke Wad Pediatrik dan diberi ubat gatal...
dia tido nyenyak sekali...




Hari kedua...
keadaan ekzema Hasif makin kurang lepas di supply ubat setiap 3jam...
Hasif dipantau dengan baik sepanjang dalam wad...
Alhamdulillah dia jugak direct BF dengan baik sepanjang hari tu...
ibu??
of course dileter doc setiap kali doc datang buat pantauan...
ibu redha sebab ni salah ibu...


moral of the story:
1. tak payah nak ikut cakap orang sangat la bab2 nak bagi anak makan...bila doc kata 6bulan...6bulan la...
2. orang pandai cakap je...bila jadi apa2 pada anak kita...ada ke orang nak peduli??nak bertanggungjawab?takkan??kita jugak yang menanggung...
3. biarlah orang nak ejek anak ko apapun..."kacang soya" ke whatsoever....yang penting selama anak ko direct BF dan tak dibagi makan apa2 lagi...dia tak pernah sekali pun menyusahkan ko...tak pernah demam,selsema,batuk...tak pernah 2-3kali sebulan kena bawak klinik untuk rawatan dan ubat yang mahal...
4. dah tak payah nak memandai2 ajar aku cara jaga anak sebab anak aku lain...anak ko lain...FULLSTOP!!


kadang2 memang menyakitkan hati bila ada orang yang masuk campur urusan hidup korang dalam menjaga anak dengan erti kata MENYIBUK..."bagi la anak tu makan...kesian dia lapar tu...takkan kita je makan sedap2..." "anak saya dulu 3bulan saya dah bagi makan bubur nasi." tu anak ko!!! sekarang anak aku memang TAK BOLEH MAKAN apa2 selain susu ibu...Hokeyh!!! 



malam sebelum kejadian tu jugak kami pergi farmasi...
sebelum beli cerelac bodoh tu...
nak cari BUDS...
tapi BUDS takde...
farmacist suggest MooGoo...
agak mahal tapi beli jugak demi anak...
tapi selepas kejadian tak berani lagi pakai ni sebab produk berasaskan lembu...
risau pulak apa2 jadi lagi pada cinta hati ibu tu...



~ibu tau...kalau ada mommies yang baca coretan ibu ni pasti sangat berapi dengan ibu....tapi itulah pengajaran dan iktibar ibu dapat dari apa yang terjadi...Allah panjangkan umur Hasif...Alhamdulillah dan ibu nak yakinkan mommies lain yang ibu takkan buat lagi dan jaga Hasif lebih baik....InsyaALLAH...~
 



terima kasih kerana sudi baca =)

27 comments:

puansazusarin said...

Ya Allah nasib baik anak tak truk yer...pengasuh saya anak baru 5bulan dah asik suruh bagi makan..kata anak tak kenyang minum susu ibu.

Nurul Nadia said...

dear...
i had the same experience..
and i know a place yang jual cream utk baby eczema..sangat berkesan..

if nak tau boleh email saya neh
bukan sy jual..
cuma share experience saja..

my son pun allergic .. sgt teruk..until now hanya susu ibu saja dia boleh minum hehe..

email me:
oreoberryberry@gmail.com

my blog
http://www.nurulnadia.com/

NoEn said...

Alhamdulillah hasif baik2 aje
xpe ibu, belajar melalui kesilapan dan pengalaman untuk menjadi ibu terbaik untuk hasif :-)

Anonymous said...

alasan yang sangat kelakar...susu ibu adalah makanan yang terbaik utk anak2...sy sbgai pengasuh di sebuah nursery di selangor...amat menggalakkan parents utk bekalkan susu ibu pd anak2...adalah lebih elok org yg banyak cakap tu diberi kursus penyususan susu ibu n pegi amik Kursus Asas Asuhan Kanak-Kanak kot...

Anonymous said...

Geram sgt sapa yg pandai2 soh bg mkn b4 6 bln! Sapa2 yg soh sy bg mkn baby below 6m mmg akan ku lwn habis2an! Amik iktibar ya ibu2 skalian.

eiysha said...

abaikan ckp org...ank kite...sush senang kite yg tanggung...ape yg x blh msti ade sebb...
Semoga bby cept chat...

eiysha said...

Mil saya dulu pun dok suruh cmpur nestum..mmg x la...huhuhu

http://eiyshabiz.blogspot.com/

noorulaz said...

syukur.. insya allah akan dijadikan teladan..

Anonymous said...

ank kita kita tau la perkembnagan dia mcm mana

MimahAjil said...

ye...ibu akan ambil semua ni sbg iktibar dan pengajaran...buat ibu2 semua...patuhi peraturan dah doctor tetapkan...bukan semua anak sama...dan hanya kita saja yang tau perkembangan anak kita...semoga kejadian tak terulang lagi

*azni* said...

sis,abaikan ckp2 org tu..anak kite,kite tau la nak handle camna..tak pyh org lain sibuk2..

anak sy pun eczema jugak..ms kecik2 camni kulit elok jer..dia kena eczema tu ms umur dia 2 thn lbh..skg duk on off..

PUAN SUE said...

Kak! Hasif dah ok tak ni.ya Allah tkejut umie su tau..doc pnh bgtau jgn bg carelac biru,sbb yg tu ada susu

Syima Syaz said...

alhamdulillah anak takde apa2... btl kata awak, org lain sebuk hal kita menjaga anak kan...kdg2 bila org suruh itu ini, kita yg hati rapuh pn bagii je last2 anak kita yg suffer...

bersabar yek...anak saya mild eczema.so kena berhati2 bagi makan

ctmah said...

ibu mana yg x sayang anak.kita tau apa yg terbaik utk anak kitakan..get well soon hasif..ibu hasif kuatkan semangat tau

ctmah said...

ibu mana yg x sayang anak.kita tau apa yg terbaik utk anak kitakan..get well soon hasif..ibu hasif kuatkan semangat tau

Mummy KD said...

Salam sis...

Just nak sharing dgn sis & pembaca yang lain..

Kalau sis ada facebook, jemputlah ke dalam group ni...banyak yang saya belajar dari sini

1. Echzema : https://www.facebook.com/groups/ekzema/
2. Homemade Food For Baby : https://www.facebook.com/groups/solidforbaby/

Kalau sis dah join xpe..kot2 ada pembaca lain yang nak tau jugak :-)

Saya pun baru belajar2 masak sendiri utk baby...kite sbgi emak mestilah nak bagi yang terbaik untuk anak kan :-)

Semoga anak sis sentiasa dalam lindungan Allah :-)

MimahAjil said...

terima kasih Mummy KD

Anonymous said...

Ank saya naik biji2 merah sngt bnyk.mula naik yg besar2.g jmp pkar kta kudis buta.after pki ubt ering.n then naik plak gtal yg kecik2.ank tergaru2.mlm xleh tdo.my bby bru 4 month lbih.smlm jmp doc dier kata allergic.tp my bby fully bf.mcm mna nk buat

CikNaa said...

ya Allah.. syukur cepat bawak hospital.. sabar ye mommy.. razin pn start mkn umur 5bulan..tp so far dia ok. sbnrnye setiap bby tak same. jd pengajaran pd kite..

Anonymous said...

I pon slalu dgr org srh bg baby mkn sblm 6 month. My babysitter pon. Tp just pekAkkan telinga. All i know baby's tummy only ready by 6 month.

isyah said...

Semoga anak kamu sihat dik..anak akk pun ada alergik..memang kena jaga makan dia... Hope ur baby is fine now ya..... Ibu hati baik...jgn risau ye....

isyah said...

Mimah...maybe bole guna Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate Shaklee... Apa2 pun, u take care ye

K.isyah
Serumpunkasihbonda.blogspot.com

aTy _faRed~ said...

Alhamdulillah tak jadi ape2 yg lg teruk...

Anonymous said...

samelaa .. kne dga ckp org dlm nk asuh anak . kdang sakit ati sgt . bg anak mkn sblm 6 bulan , nak suap anak mkn pon smpai menitis air mata sebab kesian kn anak . tp sebab 'org2' yg myebok nk jage anak skali , buat jgk laa even xrela .
# pndai suruh itu ini , bg mkn laa , suruh pkai walker laa even baby bru 4 bulan , suruh tido pkai buai laa . tapi anak aku berak , xnak pulak cuci kan. bagi kat aku jgk . heiiii ~

MimahAjil said...

gila gamaknye ank 4bulan duk dlm walker..unless badan dia dh btul2 boleh duk tegak...
sy pn abaikn SIL ngan suami yg suh ank sy 5bulan duk walker..skt bdn dia bkn kite tau..bkn budak tu reti ckp..budak tu duduk tegak pn belum reti..ko asik nk kate "ank akk dlu 5bulan dh duk walker sendal la sket ngan bantal" hek dia..tu la..time ank kite poo poo tknk plak sibuk2 nk cucikn..

Anonymous said...

Samela....my MIL slalu suruh bg mkn beby 6 bln.sib baek hb always my side.....4 anak start mkn age 6 bln.mcm2la kdg2 MIL ni menyibuk suruh kite follow cara dia. 4 me....anak saya biar ikut cara saya n sgt bersyukur n tqvm MIL dah besarkan hb dgn cemerlang.....

Anonymous said...

A